Ozonowanie najbezpieczniejszą formą dezynfekcji
Dezynfekcja pomieszczeń z wykorzystaniem OZONU (O3) ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, w przetwórstwie spożywczym oraz gospodarstwie domowym:
- ozonowanie magazynów i hal
- ozonowanie chłodni
- ozonowanie komór i przechowalni owoców
- ozonowanie gotowych produktów : owoców i warzyw
- ozonowanie mięsa, wędlin, jaj
- ozonowanie pojazdów i środków transportu.
Ozonem można dezynfekować także biura, lokale mieszkalne, placówki medyczne i wszelkie inne miejsca gdzie klasyczna dezynfekcja z zastosowaniem preparatów chemicznych mogłaby powodować niepożądane pozostałości, wywoływać uczulenia u osób wrażliwych, niszczyć struktury, odbarwiać itp…
Decydującym czynnikiem wpływającym na wartość usługi jest przede wszystkim:
- rodzaj występującego problemu (co było przyczyną skażenia)
- powierzchnia obiektu (kubatura) wykazana w m3
Musimy pamiętać że nie
ma dwóch takich samych obiektów i tych samych problemów.
Czasem zapach pochodzenia organicznego o lekkim natężeniu może okazać się
trudniejszy do usunięcia niż ten który w innym obiekcie wydawał się o wiele
silniejszy.
Decydujący wpływ ma tu rodzaj elementów wyposażenia (typ mebli, materiałów z
jakich są wykonane podłogi, ściany itp..)